MENU

Τεστ Οικονομίας: Επανάληψη

Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση σε καθεμία από τις ερωτήσεις που ακολουθούν.
Προσοχή:

  1. Θα πρέπει να απαντηθούν όλες οι ερωτήσεις.
  2. Η κάθε ερώτηση έχει μοναδική απάντηση.

Παρακαλούμε συμπληρώστε τα προσωπικά σας στοιχεία:

Επώνυμο
Όνομα
Email
1. Η ζήτηση ενός αγαθού μεταβάλλεται προς την αντίθετη κατεύθυνση με τη μεταβολή της τιμής του υποκατάστατου αγαθού.
2. Ο παράγοντας χρόνος αποτελεί τον σπουδαιότερο προσδιοριστικό παράγοντα της προσφοράς.
3. Αν ένα εργοστάσιο ανήκει σε Έλληνες επιχειρηματίες, αλλά παράγει στην Ιταλία, τότε η αξία των τελικών παραγόμενων προϊόντων του:
4. Η επιδίωξη της μέγιστης χρησιμότητας αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της συμπεριφοράς του καταναλωτή στη ζήτηση αγαθών.
5. Στην αγορά ενός αγαθού, αν μετά από αύξηση του εισοδήματος των καταναλωτών δημιουργείται πλεόνασμα στην αρχική τιμή ισορροπίας, τότε το αγαθό είναι κανονικό.
6. Τα αγαθά Α και Β είναι μεταξύ τους συμπληρωματικά. Μία αύξηση της τιμής του αγαθού Α, με όλους τους άλλους προσδιοριστικούς παράγοντες σταθερούς, θα οδηγήσει σε:
7. Το ανερχόμενο τμήμα της καμπύλης του οριακού κόστους, που βρίσκεται πάνω από την καμπύλη του μέσου μεταβλητού κόστους, αποτελεί τη βραχυχρόνια καμπύλη προσφοράς της επιχείρησης.
8. Αν το κατά κεφαλήν πραγματικό Α.Ε.Π. της χώρας Α είναι σχετικά μεγαλύτερο από της χώρας Β, τότε:
9. Οι μεταβολές στο μέγεθος του εισοδήματος δεν έχουν την ίδια επίδραση σε όλα τα αγαθά.
10. Η βελτίωση της τεχνολογίας έχει ως συνέπεια τη μετατόπιση της καμπύλης παραγωγής προς τα κάτω και δεξιά.
11. Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του καταμερισμού των έργων είναι ότι η μεγάλη εξειδίκευση οδηγεί και σε διάφορες βελτιώσεις του τρόπου με τον οποίο γίνεται η παραγωγή, δηλαδή σε διάφορες εφευρέσεις, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής.
12. Η ταυτόχρονη αύξηση της προσφοράς και της ζήτησης ενός αγαθού είναι δυνατόν να μη μεταβάλλει την ποσότητα ισορροπίας.
13. Μια αύξηση της τιμής ενός αγαθού κατά 10% θα οδηγήσει σε αύξηση της προσφερόμενης ποσότητας του πάνω από 10%, αν η προσφορά του είναι ελαστική.
14. Ο σπουδαιότερος παράγοντας που προσδιορίζει το μέγεθος της ελαστικότητας της προσφοράς, είναι ο χρόνος.
15. Αν μειωθούν οι δαπάνες για τα καύσιμα που χρησιμοποιεί μια επιχείρηση για την παραγωγή του προϊόντος της, τότε:
16. Η εισοδηματική ελαστικότητα ενός αγαθού είναι —2, όταν:
17. Αν η καμπύλη ζήτησης είναι ευθεία γραμμή που τέμνει τον άξονα των τιμών στο σημείο Α και τον άξονα των ποσοτήτων στο σημείο Β, η ελαστικότητα ζήτησης ως προς τη τιμή είναι διαφορετική σε όλο το μήκος της.
18. Το σταθερό κόστος επιβαρύνει την επιχείρηση και όταν ακόμη η παραγωγή της είναι μηδέν.
19. Αν στην αγορά του φρέσκου βουτύρου αυξάνεται η τιμή των παραγωγικών συντελεστών τότε:
20. Μια μείωση στις τιμές των πρώτων υλών, που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ενός αγαθού, θα έχει ως αποτέλεσμα την μετατόπιση της καμπύλης προσφοράς του αγαθού προς τα δεξιά.
21. Ο Δείκτης Τιμών ή αποπληθωριστής τιμών μετρά την τιμή του παραγόμενου προϊόντος σε σχέση με την τιμή του στο έτος βάσης.
22. Για ένα αγαθό με γραμμική συνάρτηση ζήτησης (QD = α + β * P, α > 0, β < 0, QD ≥ 0, P ≥ 0) και γραμμική συνάρτηση προσφοράς ( QS = γ + δ * P, δ > 0, QS ≥ 0, P ≥ 0) αν μειωθεί ο αριθμός των καταναλωτών που επιλέγουν το αγαθό αυτό και ταυτόχρονα αυξηθεί ο αριθμός των επιχειρήσεων που παράγουν και προσφέρουν το αγαθό αυτό, με την υπόθεση «ceteris paribus», τότε η τιμή ισορροπίας του αγαθού:
23. Η διαφήμιση επιδρά ψυχολογικά στην συμπεριφορά του καταναλωτή και του δημιουργεί την επιθυμία απόκτησης αγαθών, δηλαδή του δημιουργεί ανάγκες που διαφορετικά δεν θα υπήρχαν.
24. Οι ροές του οικονομικού κυκλώματος συμβαίνουν σε κάθε χρονική στιγμή.
25. Αν το κράτος ανακοινώσει την επιβολή Φ.Π.Α. στο εγγύς μέλλον, σήμερα θα αυξηθεί η ποσότητα ισορροπίας ενώ η τιμή ισορροπίας θα μειωθεί.
26. Εάν αυξηθούν οι τιμές των παραγωγικών συντελεστών, τότε μετατοπίζεται η καμπύλη του οριακού κόστους προς τα πάνω και αριστερά.
27. Μια ταυτόχρονη αύξηση της προσφοράς και της ζήτησης ενός αγαθού έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ποσότητας ισορροπίας του αγαθού.
28. Όταν η ζήτηση ενός αγαθού είναι ανελαστική, τότε:
29. Το χρηματικό κόστος ενός αγαθού, είναι το κόστος ευκαιρίας του εκφρασμένο σε χρήμα.
30. Αν η Ελαστικότητα Ζήτησης ως προς την τιμή του πετρελαίου είναι |ED|=1 4 και η τιμή πώλησης 1,5€/lt, ποια αύξηση της τιμής του πετρελαίου θα μειώσει την κατανάλωση του κατά 25%;
31. Η αρχικά ζητούμενη ποσότητα ενός αγαθού είναι 100 κιλά. Αν αυξηθεί το εισόδημα κατά 20% (ΕΥ = 2) και μετά αυξηθεί η τιμή του αγαθού κατά 10% (ΕD = -0,5), η τελικά ζητούμενη ποσότητα του αγαθού είναι ίση με:
32. Η τιμή ισορροπίας ενός κανονικού αγαθού αυξάνεται όταν:
33. Οι αγορές αγαθών Α και Β, τα οποία είναι μεταξύ τους υποκατάστατα, βρίσκονται σε ισορροπία. Μια μείωση των τιμών συντελεστών παραγωγής που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή του αγαθού Α (¨ceteris paribus¨), θα έχει ως αποτέλεσμα:
34. Δίνονται δύο παράλληλες καμπύλες ζήτησης D1 και D2. Μεταξύ των σημείων Α και Β:
35. Ο νόμος της φθίνουσας ή μη ανάλογης απόδοσης είναι μια εμπειρική διαπίστωση της σχέσης ανάμεσα στις μεταβολές ενός μεταβλητού συντελεστή και στις αντίστοιχες μεταβολές του συνολικού προϊόντος.
36. Ταυτόχρονη αύξηση της προσφοράς και της ζήτησης ενός αγαθού είναι δυνατόν να μη μεταβάλλει την τιμή του.
37. Η Μακροοικονομία εξετάζει τα οικονομικά προβλήματα ως ένα σύνολο αλληλοεξαρτώμενων μεγεθών.
38. Το ενοίκιο μιας επιχείρησης είναι 1000 ευρώ το μήνα ενώ ο εργατικός μισθός είναι 460 και το κόστος της πρώτης ύλης ανά μονάδα προϊόντος είναι 12 ευρώ. Όταν η επιχείρηση απασχολεί 5 εργάτες το προϊόν ανά εργάτη είναι 15. Το συνολικό κόστος της επιχείρησης είναι 3480.
39. Στο ίδιο διάγραμμα δίνονται δύο παράλληλες καμπύλες προσφοράς και σε σταθερή τιμή, μεγαλύτερη ελαστικότητα προσφοράς θα έχει αυτή που βρίσκεται πιο κοντά στην αρχή των αξόνων.
40. Οι συναρτήσεις ζήτησης και προσφοράς ενός αγαθού είναι QD = 420 - 2 ∙ ∙ P και QS = 300 + 2 ∙ ∙ P αντίστοιχα. Η ανώτατη τιμή που πρέπει να επιβάλει το κράτος για να δημιουργηθεί στην αγορά του αγαθού ¨καπέλο¨ ίσο με 40 χρηματικές μονάδες είναι PA=10 χρηματικές μονάδες.

    +30

    CONTACT US
    CALL US