MENU

Τεστ Ιστορίας – ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙV

Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση σε καθεμία από τις ερωτήσεις που ακολουθούν.
Προσοχή:

  1. Θα πρέπει να απαντηθούν όλες οι ερωτήσεις.
  2. Η κάθε ερώτηση έχει μοναδική απάντηση.

Παρακαλούμε συμπληρώστε τα προσωπικά σας στοιχεία:

Επώνυμο
Όνομα
Email
1. Για την οργάνωση της Κρητικής Πολιτείας ορίστηκε επιτροπή που αποτελούταν από:
2. Μετά την ύψωση στο φρούριο του Φιρκά της ελληνικής σημαίας απαίτηση των Μεγάλων Δυνάμεων υπήρξε:
3. Το Σύνταγμα της Κρητικής Πολιτείας εγκρίθηκε από το Συμβούλιο των Πρέσβεων των Προστάτιδων Δυνάμεων στο Παρίσι.
4. Οι πληροφορίες του πρίγκιπα, που ενισχύονταν από τη σκόπιμη διαρροή πληροφοριών εκ μέρους της Ηνωμένης Αντιπολίτευσης, ανέφεραν ως πιθανή ημέρα εξέγερσης την:
5. Ο Βενιζέλος μετά την έλευση των Κρητών βουλευτών στο ελληνικό Κοινοβούλιο στη μόνη ενέργεια στην οποία προχώρησε ήταν να αποστείλει στην Κρήτη ως Γενικό Διοικητή τον φίλο του Στέφανο Δραγούμη.
6. Το οριστικό κείμενο των μεταρρυθμίσεων μετά τις επίμονες διαπραγματεύσεις των Μεγάλων Δυνάμεων με τον Ελευθέριο Βενιζέλο και την ελληνική κυβέρνηση προέβλεπε την οργάνωση Κρητικής Χωροφυλακής, της ίδρυση Κρητικής Πολιτοφυλακής με Έλληνες αξιωματικούς και την ανάκληση των ξένων στρατευμάτων.
7. Ο Βενιζέλος, μετά τη διάσταση απόψεων στο πολιτικό ζήτημα με τον Γεώργιο, του είχε καταστήσει σαφές ότι δεν του αναγνωρίζει το δικαίωμα να διαχειρίζεται προσωπικώς το εθνικό ζήτημα της Κρήτης.
8. Ο Βενιζέλος, ως πρωθυπουργός της Ελλάδας, γνωρίζοντας ότι δεν είναι ακόμη ευνοϊκές οι συγκυρίες για την οριστική ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα αρνούταν σταθερά να επιτρέψει την είσοδο των Κρητών βουλευτών στο ελληνικό Κοινοβούλιο.
9. Ο πρίγκιπας, παρά την ενόχλησή του από τα συμβάντα στην Κρήτη, δεν προέβη στη λήψη σπασμωδικών μέτρων.
10. Επικεφαλής της «Ηνωμένης αντιπολίτευσης» ήταν οι Ε. Βενιζέλος, Κ. Φούμης και Κ. Μάνος.
11. Η επίσημη πολιτική πράξη της χειραφέτησης της Κρήτης από την προστασία των Μεγάλων Δυνάμεων υπήρξε:
12. Ο εντολοδόχος των Μεγάλων Δυνάμεων πρίγκιπας Γεώργιος ανέλαβε τα καθήκοντά του στις:
13. Οι Μεγάλες Δυνάμεις τήρησαν ενιαία στάση έναντι των επαναστατών και η Ρωσία περισσότερο από τις υπόλοιπες υποστήριζε φανερά τον πρίγκιπα.
14. Ρωσικό πολεμικό κανονιοβόλησε επανειλημμένα τις θέσεις των επαναστατών στο Θέρισο, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα.
15. Μετά το σχηματισμό της Προσωρινής διακομματικής κυβέρνησης στην Κρήτη,παρά τις έντονες διαμαρτυρίες της Τουρκίας,οι Μεγάλες Δυνάμεις δεν αντέδρασαν δυναμικά και αποδέχτηκαν σιωπηρά τις νέες εξελίξεις.
16. Η συμφωνία των Μουρνιών Κυδωνίας (2 Νοεμβρίου 1905) εξασφάλισε μεταξύ άλλων γενική αμνηστία στους επαναστάτες του Θερίσου.
17. Κάθε σύμβολο της τουρκικής επικυριαρχίας αποσύρθηκε από την Κρήτη μετά το 1898.
18. Με την ανάληψη της αρμοστείας της Κρήτης από τον Αλέξανδρο Ζαΐμη η πολιτική ομαλότητα επανήλθε στην ταραγμένη Κρήτη και μια νέα περίοδος δημιουργίας εγκαινιάστηκε.
19. Μετά το 1898, όλοι οι μουσουλμάνοι κάτοικοι της Κρήτης εγκατέλειψαν το νησί.
20. Ο Αλέξανδρος Ζαΐμης, πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας και μετέπειτα πρόεδρος της ελληνικής Δημοκρατίας, ανέλαβε τα καθήκοντά του στις:
21. Τα πλοία των Δυνάμεων της Διεθνούς Προστασίας χαιρέτησαν τη σημαία της Κρητικής Πολιτείας.
22. Η πρώτη κυβέρνηση της Κρητικής Πολιτείας εξέδωσε νόμους και διατάγματα, έκοψε κρητικό νόμισμα, ίδρυσε την Κρητική Τράπεζα και οργάνωσε την ταχυδρομική υπηρεσία.
23. Έμπιστοι συνεργάτες του Βενιζέλου, με τους οποίους ο ίδιος προχώρησε στη δημιουργία μιας τριανδρίας που προχώρησε σε δυναμική αναμέτρηση με τον πρίγκιπα, υπήρξαν οι Κωνσταντίνος Φούμης και Κωνσταντίνος Μάνος.
24. Ο πρωθυπουργός Δηλιγιάννης στις 12 Μαρτίου 1905 προέβη σε σκληρές δηλώσεις κατά του πρίγκιπα Γεωργίου και των συνεργατών του.
25. Τα πρώτα υπομνήματα των επαναστατών προς τους εκπροσώπους των Δυνάμεων έθεταν ως ανυποχώρητη βάση συζήτησης το ενωτικό ζήτημα.
26. Στο Θέρισο οργανώθηκε «Προσωρινή Κυβέρνησις της Κρήτης», με πρόεδρο τον Ελ. Βενιζέλο κι υπουργούς τους Κωνσταντίνο Φούμη, Κωνσταντίνο Μάνο και Ιωάννη Σφακιανάκη.
27. Ο Βενιζέλος δημοσίευσε στην εφημερίδα Πατρίς, που ο ίδιος εξέδιδε, πέντε πολύκροτα άρθρα με το χαρακτηριστικό τίτλο «Γεννηθήτω φως».
28. Ο Βενιζέλος θεωρούσε ότι η λύση του εθνικού ζητήματος έπρεπε να είναι άμεση και να μην εδράζεται στη βάση των βαθμιαίων κατακτήσεων.
29. Διεθνής Επιτροπή που ήρθε στην Κρήτη τον Μάρτιο του 1906 ανέλαβε να εξετάσει την κατάσταση και τους όρους λειτουργίας του αρμοστειακού καθεστώτος και να υποβάλει σχετική έκθεση.
30. Μετά τη λήξη της Γενικής Συνέλευσης προκηρύχθηκαν εκλογές για την ανάδειξη:
31. Την 1η Δεκεμβρίου 1913 κηρύχθηκε και επίσημα η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, με την παρουσία του τότε βασιλιά Κωνσταντίνου και του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου.
32. Σύμφωνα με τη διακοίνωση των Γενικών Προξένων, υπήρχε διαβεβαίωση για θεαματική βελτίωση της κατάστασης υπό το ρητό όρο της κατάθεσης των όπλων τους μέσα σε:
33. Οι Μεγάλες Δυνάμεις αντέδρασαν όταν υψώθηκε στο Φρούριο του Φιρκά η ελληνική σημαία.
34. Η ελληνική κυβέρνηση υπέδειξε στους Κρήτες λόγω των εξωτερικών συμβάντων που προηγήθηκαν:
35. Το Σύνταγμα της Κρητικής Πολιτείας συντάχτηκε κατά το πρότυπο του ισχύοντος:
36. Το τελεσίγραφο των Μεγάλων Δυνάμεων προς τους επαναστάτες επιδόθηκε στις:
37. Με τη συμφωνία των Μουρνιών Κυδωνίας (2 Νοεμβρίου 1905), οι Δυνάμεις αναγνώρισαν την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.
38. Σε σκληρές δηλώσεις κατά του Βενιζέλου και των συνεργατών του προέβη στις 12 Μαρτίου 1905 καλώντας τους εκπροσώπους του αθηναϊκού Τύπου ο πρωθυπουργός:
39. Στις εκλογές του Φεβρουαρίου του 1910 το κόμμα του Ελευθερίου Βενιζέλου πλειοψήφησε και σχημάτισε κυβέρνηση δύο μήνες αργότερα.
40. Η Κρητική Κυβέρνηση εξέδωσε επίσημο ψήφισμα στις 24 Σεπτεμβρίου 1908 και για την επίσημη έναρξη της νέας περιόδου της πολιτικής ζωής στην Κρήτη σχηματίστηκε προσωρινή διακομματική κυβέρνηση.

    +30

    CONTACT US
    CALL US