MENU

Τεστ Ιστορίας – ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙV

Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση σε καθεμία από τις ερωτήσεις που ακολουθούν.
Προσοχή:

  1. Θα πρέπει να απαντηθούν όλες οι ερωτήσεις.
  2. Η κάθε ερώτηση έχει μοναδική απάντηση.

Παρακαλούμε συμπληρώστε τα προσωπικά σας στοιχεία:

Επώνυμο
Όνομα
Email
1. Από τις Μεγάλες Δυνάμεις, που δεν τήρησαν ενιαία στάση έναντι των επαναστατών, φανερά υποστήριζε τον πρίγκιπα:
2. Το σχέδιο συντάγματος της Κρητικής Πολιτείας εκπονήθηκε από 16μελή επιτροπή 12 χριστιανών και 14 μουσουλμάνων.
3. Ο Γεώργιος πίστευε ότι η λύση του εθνικού ζητήματος:
4. Μετά την προσάρτηση της Βοσνίας και της Ερζεγοβίνης στην Αυστρία και την ανακήρυξη της Βουλγαρίας σε βασίλειο με ταυτόχρονη προσάρτηση της Ανατολικής Ρωμυλίας, η ελληνική κυβέρνηση του Θ. Δηλιγιάννη υπέδειξε στους Κρήτες την ανάγκη λαϊκών κινητοποιήσεων για την κήρυξη της ένωσης με την Ελλάδα.
5. Τον Οκτώβριο του 1910 ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος, που έλεγχε τα ελληνικά πράγματα μετά την επανάσταση στο Γουδή, κάλεσε τον Ελευθέριο Βενιζέλο να αναλάβει την πρωθυπουργία της Ελλάδας.
6. Η αντιπολίτευση αποφάσισε να μην συμμετάσχει στις εκλογές του 1904 και κάλεσε το λαό σε αποχή, καταγγέλοντας τα ανελεύθερα μέτρα του Πρίγκιπα και ζητώντας μεταβολή του συντάγματος.
7. Σύμφωνα με το βασικό σχήμα, που ισχύει με μικρές τροποποιήσεις έως σήμερα, υπάρχει ένα καθεστώς αυτόνομης Εκκλησίας, της οποίας ο Προκαθήμενος εκλέγεται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Κρητική Πολιτεία εκδίδει το Διάταγμα της αναγνώρισης και εγκατάστασής του.
8. Ο Ζαΐμης, έμπειρος πολιτικός και μετέπειτα πρωθυπουργός της Ελλάδας, ανέλαβε τα καθήκοντα του Ύπατου Αρμοστή στις 18 Σεπτεμβρίου 1906.
9. Το Σύνταγμα της Κρητικής Πολιτείας ήταν:
10. Ο ναύαρχος Ποττιέ παρέδωσε επίσημα στον Γεώργιο τη διοίκηση της Κρήτης με την ιδιότητα:
11. Η Κρητική Πολιτεία δημιουργήθηκε παρά τη σφοδρή αντίθεση των Μεγάλων Δυνάμεων.
12. Η πρώτη κυβέρνηση της Κρητικής Πολιτείας προώθησε πολύ γρήγορα:
13. Οι πύλες του ελληνικού Κοινοβουλίου άνοιξαν για τους Κρήτες βουλευτές αμέσως μετά την ανάδειξη του Ελευθερίου Βενιζέλου σε πρωθυπουργό της Ελλάδας.
14. Την 1η Δεκεμβρίου 1913 κηρύχθηκε και επίσημα η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, με την παρουσία του τότε βασιλιά Κωνσταντίνου και του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου.
15. Η προκήρυξη της τριανδρίας της αντιπολίτευσης και άλλων 20 επιφανών πολιτευτών, με την οποία ζητούσαν τη μεταβολή του Συντάγματος της Κρητικής Πολιτείας, αποτέλεσε το πρώτο επίσημο επαναστατικό κείμενο, το προμήνυμα της επανάστασης του Θέρισου.
16. Σημαντικότερο έργο της αρμοστείας του Αλέξανδρου Ζαΐμη θεωρείται:
17. Η έκρηξη και η ταχύτατη επέκταση της επανάστασης καταθορύβησε, όχι μόνο τον πρίγκιπα και το περιβάλλον του, αλλά και την ελληνική κυβέρνηση και τις Προστάτιδες Δυνάμεις.
18. Η εκλογή του Ελευθέριου Βενιζέλου στη θέση του πρωθυπουργού είχε ως αποτέλεσμα τη συμμετοχή των Κρητών αντιπροσώπων στο ελληνικό κοινοβούλιο.
19. Οι Μεγάλες Δυνάμεις αποφάσισαν να εκκενώσουν το νησί με μόνη εγγύηση την ασφάλεια των μουσουλμάνων του νησιού σε διάστημα:
20. Το Σύνταγμα της Κρητικής Πολιτείας συντάχθηκε κατά το πρότυπο του ελληνικού και γαλλικού συντάγματος.
21. Οι Μεγάλες Δυνάμεις αντέδρασαν όταν υψώθηκε στο Φρούριο του Φιρκά η ελληνική σημαία.
22. Το πρωί της 10ης Μαρτίου του 1905 βρέθηκαν στους δρόμους των Χανίων τοιχοκολλημένες προκηρύξεις. Σε ποιο από τα ακόλουθα δεν ανταποκρίνεται η ιστορική αφήγηση σε ό,τι αφορά στο σκοπό που οδήγησε στη δημιουργία τους;
23. Για την επίλυση του εθνικού ζητήματος η θέση του Ελευθερίου Βενιζέλου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί:
24. Η σταθερή άρνηση του Βενιζέλου να επιτρέψει την είσοδο των Κρητών βουλευτών στο ελληνικό Κοινοβούλιο προκάλεσε στην Κρήτη ισχυρές αντιδράσεις και αναταραχή, που εκδηλώθηκε:
25. Ο Βενιζέλος, μετά τη διάσταση απόψεων στο πολιτικό ζήτημα με τον Γεώργιο, του είχε καταστήσει σαφές ότι δεν του αναγνωρίζει το δικαίωμα να διαχειρίζεται προσωπικώς το εθνικό ζήτημα της Κρήτης.
26. Για να υποστηρίξει τις απόψεις του στο εθνικό ζήτημα της Κρήτης, ο Ελευθέριος Βενιζέλος:
27. Η επιμονή των επαναστατών στον ένοπλο αγώνα και η παράταση της έκρυθμης κατάστασης ανάγκασαν τις Προστάτιδες Δυνάμεις να αποστείλουν αυστηρό τελεσίγραφο προς τους επαναστάτες στις 3 Ιουλίου 1905.
28. Επικεφαλής της «Ηνωμένης αντιπολίτευσης» ήταν οι Ε. Βενιζέλος, Κ. Φούμης και Κ. Μάνος.
29. Η Κρητική Βουλή άρχισε τις εργασίες της στις:
30. Οι πύλες του ελληνικού Κοινοβουλίου άνοιξαν για τους Κρήτες βουλευτές:
31. Η διάσταση απόψεων ανάμεσα στον Ύπατο Αρμοστή Γεώργιο και τον Ελευθέριο Βενιζέλο πήρε, από ένα σημείο και έπειτα, τη μορφή προσωπικής αντιπαράθεσης.
32. Η απόλυση του Βενιζέλου από το αξίωμα του υπουργού εκ μέρους του Γεωργίου υπήρξε η αιτία για την κορύφωση της κρίσης στις 17 Μαρτίου 1901.
33. Ο πρίγκιπας, παρά την ενόχλησή του από τα συμβάντα στην Κρήτη, δεν προέβη στη λήψη σπασμωδικών μέτρων.
34. Η ελληνική κυβέρνηση εκφράζοντας τις διαθέσεις την κοινής γνώμης καταδίκασε το κίνημα στο Θέρισο.
35. Η ελληνική κυβέρνηση καταδίκασε την επανάσταση του Θέρισου.
36. Η Επανάσταση στο Θέρισο γνώρισε απήχηση μόνο στις περιοχές του Ηρακλείου και των Χανιών.
37. Ο παλαίμαχος πολιτικός Ιωάννης Σφακιανάκης, σε πάνδημο συλλαλητήριο στο Ηράκλειο (21 Μαρτίου 1905), μίλησε ανοικτά για την απαράδεκτη ξένη ανάμειξη και κάλεσε τον λαό σε καθολική συμπαράσταση προς τους επαναστάτες.
38. Η επανάσταση του Θερίσου κηρύχθηκε στις 14 Μαρτίου 1905.
39. Ο Βενιζέλος μετά την έλευση των Κρητών βουλευτών στο ελληνικό Κοινοβούλιο στη μόνη ενέργεια στην οποία προχώρησε ήταν να αποστείλει στην Κρήτη ως Γενικό Διοικητή τον φίλο του Στέφανο Δραγούμη.
40. Ποιοι αποτέλεσαν την Προσωρινή κυβέρνηση της Κρήτης στο Θέρισο το 1905;

    +30

    CONTACT US
    CALL US