MENU

Τεστ Χημείας: Ιοντική Ισορροπία

Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση σε καθεμία από τις ερωτήσεις που ακολουθούν.
Προσοχή:

  1. Θα πρέπει να απαντηθούν όλες οι ερωτήσεις.
  2. Η κάθε ερώτηση έχει μοναδική απάντηση.

Παρακαλούμε συμπληρώστε τα προσωπικά σας στοιχεία:

Επώνυμο
Όνομα
Email
1. Ο λόγος της τιμής της σταθεράς ισορροπίας προς την τιμή της σταθεράς ιοντισμού της αμμωνίας, σε υδατικά διαλύματα είναι ίσος με:
2. Το υδατικό διάλυμα που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη τιμή \[pH\] είναι:
3. Για ένα ισχυρό οξύ, το οποίο ιοντίζεται πλήρως σύμφωνα με τη χημική εξίσωση \[ΗΑ + Η_2 Ο ⟶ Η_3 Ο^+ + Α^-\], η σταθερά ιοντισμού:
4. Όταν σε υδατικό διάλυμα \[CH_3COOH\] προστίθεται υδατικό διάλυμα \[NaCl\], το \[pH\] αυξάνεται.
5. Οι πρωτολυτικοί δείκτες αλλάζουν χρώμα:
6. Σε τρεις κωνικές φιάλες \[Φ1, Φ2, Φ3\] περιέχονται από \[50 mL\] υδατικών διαλυμάτων \[HCl\], ασθενούς οξέος \[ΗΑ\] με \[Κ_a ΗΑ = 10^{-6,5}\], ασθενούς οξέος \[ΗΒ\] με \[Κ_a ΗΒ = 10^{-6}\] αντίστοιχα. Όλα τα διαλύματα έχουν ίδια συγκέντρωση και αντιδρούν με στερεό \[ΝaΟΗ\]. Μεγαλύτερη ποσότητα \[ΝaΟΗ\], ώστε το τελικό διάλυμα να αποκτήσει \[pΗ = 7\], στους \[25^οC\], πρέπει να προστεθεί στην:
7. Υδατικό διάλυμα \[Δ1\] συγκέντρωσης \[C\] και όγκου \[1 L\], περιέχει μονοπρωτικό οξύ \[ΗΑ\] στους \[θ^οC\]. Το διάλυμα έχει \[pΗ_1 = 2,5\] και ισχύει η σχέση \[[Η_3Ο^+] = 108,5[ΟΗ^-]\]. (Στους \[25^οC η K_w = 10^{-14}). Για τη θερμοκρασία \[θ\] που βρίσκεται το διάλυμα ισχύει ότι:
8. Από τη μελέτη των χημικών εξισώσεων \[HSO_3^- + H_2 O ⇌ {{SO_3}^2}^- + H_3 O^+ , H_2 SO_3 + H_2O ⇌ H_3 O^+ + HSO_3^-\] , προκύπτει ότι το ανιόν \[HSO_3^-\] χαρακτηρίζεται ως:
9. Με διάλυση στερεού \[NaCl\] σε διάλυμα \[ΝaOH\] χωρίς μεταβολή του όγκου και της θερμοκρασίας το \[pH\] δεν μεταβάλλεται.
10. Ο βαθμός ιοντισμού του ασθενούς οξέος \[ΗΑ\] είναι 0,4 σε υδατικό διάλυμα ενώ του οξέος \[ΗΒ\] σε υδατικό διάλυμα ίδιας θερμοκρασίας είναι 0,6, άρα το \[ΗΒ\] είναι ισχυρότερο οξύ.
11. Αν διαλύσουµε µικρή ποσότητα \[NH_4Cl\] σε διάλυµα \[ΝΗ_3\] η \[[ΟΗ^-]\] θα ελαττωθεί.
12. Η σταθερά \[Κ_c\] της ισορροπίας \[ΗΑ + Η_2Ο ⇄ Η_3Ο^+ + Α^-\] και η σταθερά ιοντισµού \[Κ_a\] του οξέος \[ΗΑ\] συνδέονται µε τη σχέση \[Κ_α = Κ_c⋅55,55\].
13. Ιοντισμός μιας ομοιοπολικής (μοριακής) ένωσης ονομάζεται:
14. Διαθέτουμε ρυθμίστικό διάλυμα ορισμένου όγκου που περιέχει το ασθενές μονοπρωτικό οξύ \[ΗΑ\] και το άλας του \[ΝaA\] σε ίσες συγκεντρώσεις. Αν το διάλυμα αυτό αραιωθεί σε διπλάσιο όγκο και σε σταθερή θερμοκρασία, τότε το \[pH\] του διαλύματος και ο βαθμός ιοντισμού του \[ΗΑ\] δεν μεταβάλλονται (επιτρέπονται οι γνωστές προσεγγίσεις).
15. Στην αντίδραση \[ΝΗ_3 + Η_2 Ο ⇌ ΝΗ_4^+ + ΟΗ^-\] , το \[Η_2 Ο\] σύμφωνα με τη θεωρία Brönsted - Lowry, συμπεριφέρεται ως:
16. Έστω ο πρωτoλυτικός δείκτης \[ΠΜΔΧ18\]. Ο δείκτης αυτός έχει \[K_a = 10^{-5}\]. Ο λόγος της βασικής προς την όξινη μορφή του δείκτη έχει την τιμή 1, αν προσθέσουμε σταγόνες δείκτη σε διάλυμα:
17. Κάθε διάλυµα \[CH_3COONa\] έχει \[pH\] µεγαλύτερο από κάθε διάλυµα \[ΝΗ_4Cl\].
18. Το \[pH\] του διαλύματος που σχηματίζεται από την ανάμιξη ίσων όγκων δύο υδατικών διαλυμάτων \[Δ1\] και \[Δ2\] ενός ισχυρού οξέος, τα οποία έχουν \[pH_1 = 5,0\]και \[pH_2 = 4,0\], μπορεί να είναι:
19. Υδατικό διάλυμα \[NaNH_2 10^{-2} M\] έχει \[pH\] ίσο με: (Δίνεται ότι \[K_w = 10^{-13})\].
20. Ποιές από τις παρακάτω αναμίξεις υδατικών διαλυμάτων δημιουργεί ρυθμιστικό διάλυμα;

    +30

    CONTACT US
    CALL US