1. Ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές; Ένα στοιχειώδες τμήμα Δ\ell ενός ρευματοφόρου αγωγού τυχαίου σχήματος που διαρρέεται από ρεύμα έντασης Ι δημιουργεί σ’ ένα σημείο Α του χώρου που απέχει r απ’ το τμήμα Δ\ell μαγνητικό πεδίο έντασης Δ\vec{B}. Η απόσταση r είναι κάθετη στο τμήμα Δ\ell. 2. Ο αγωγός (1) του παρακάτω σχήματος έχει σχήμα τεταρτοκυκλίου ακτίνας r και κέντρου Κ. Ο αγωγός αυτός διαρρέεται από ρεύμα έντασης Ι που η φορά της φαίνεται στο σχήμα. Ο αγωγός (2) είναι κυκλικό τμήμα ίδιας ακτίνας r και ίδιου κέντρου που αντιστοιχεί σε επίκεντρη γωνία θ=30^0. Ο αγωγός (2) διαρρέεται από ρεύμα Ι'. Τα επίπεδα των δύο αγωγών ταυτίζονται με αυτό της σελίδας. Αν στο κέντρο Κ η ολική ένταση των μαγνητικών πεδίων των δύο αγωγών είναι μηδενική, τότε ο λόγος \frac{Ι'}{ Ι} είναι:
4. Στο παρακάτω σχήμα οι ευθύγραμμοι παράλληλοι αγωγοί (1), (2) βρίσκονται στο ίδιο οριζόντιο επίπεδο, είναι στερεωμένοι σε απόσταση r ώστε να παραμένουν ακίνητοι και διαρρέονται από αντίρροπα ρεύματα εντάσεων Ι_1,\, Ι_2 αντίστοιχα με I_2 > I_1. Τρίτος ευθύγραμμος ρευματοφόρος αγωγός τοποθετείται παράλληλα με τους δύο πρώτους και πάνω στο ίδιο οριζόντιο επίπεδο με αυτούς. Αν η συνισταμένη δύναμη Laplace ανά μονάδα μήκους που δέχεται ο αγωγός (3) απ’ τους άλλους δύο είναι μηδενική:
Α) ο αγωγός (3) πρέπει να τοποθετηθεί:
α) μεταξύ των αγωγών.
β) πιο κοντά στον αγωγό (1).
γ) πιο κοντά στον αγωγό (2).
Β) Ο αγωγός (3) τοποθετείται σε απόσταση \frac{ r }{ 3 } απ’ τον αγωγό (1), τότε η συνισταμένη δύναμη Laplace ανά μονάδα μήκους που δέχεται ο (3) απ’ τους άλλους δύο είναι μηδενική. Τότε για τις εντάσεις των ρευμάτων των (1), (2) και τη φορά του ρεύματος του αγωγού (3) ισχύει:
α) \frac{I_1}{I_2} =\frac{1}{2} και πρέπει οπωσδήποτε το ρεύμα του (3) να είναι ομόρροπο του ρεύματος του (1).
β) \frac{Ι_1}{Ι_2} =\frac{1}{2} και το ρεύμα του (3) μπορεί να έχει οποιαδήποτε φορά.
γ) \frac{Ι_1}{Ι_2} =\frac{1}{4} και πρέπει οπωσδήποτε το ρεύμα του (3) να είναι ομόρροπο του ρεύματος του (2).
δ) \frac{Ι_1}{Ι_2} =\frac{1}{4} και το ρεύμα του (3) μπορεί να έχει οποιαδήποτε φορά.
5. Θετικά φορτισμένο σωματίδιο (1) εισέρχεται σε φίλτρο ταχυτήτων και δεν αποκλίνει της πορείας του μέσα σ’ αυτό. Δεύτερο σωματίδιο (2) που έχει ίδια ταχύτητα με το (1) αλλά αντίθετο φορτίο εισέρχεται στο ίδιο φίλτρο ταχυτήτων. Ποια απ’ τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστή; 9. Ποια απ’ τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστή; Βόρειο και νότιο μαγνητικό πόλο μπορούμε να παρατηρήσουμε στο μαγνητικό πεδίο: 10. Στο παρακάτω σχήμα φαίνεται το διάνυσμα της έντασης του μαγνητικού πεδίου ευθύγραμμου ρευματοφόρου αγωγού απείρου μήκους που διαρρέεται από ρεύμα σταθερής έντασης Ι σ’ ένα σημείο Α του πεδίου αυτού. Ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές;
12. Ποια απ’ τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστή; Στο φασματογράφο μάζας όταν δύο ιόντα ίδιου φορτίου αλλά διαφορετικής μάζας εισέρχονται στο μαγνητικό πεδίο έντασης \vec{B}' βγαίνοντας απ’ το φίλτρο ταχυτήτων: 15. Ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές; Στον επιλογέα ή φίλτρο ταχυτήτων: 17. Ο αγωγός ΚΛ του παρακάτω σχήματος α αποτελείται από δύο πανομοιότυπους ευθύγραμμους αγωγούς ΚΟ και ΟΛ που έχουν συγκολληθεί κάθετα στο κοινό τους άκρο Ο. Ο κάθε αγωγός έχει μήκος \ell. Ο αγωγός ΚΟΛ διαρρέεται από ρεύμα έντασης Ι και αρχικά είναι τοποθετημένος όπως στο σχήμα 1 μέσα σε ομογενές μαγνητικό πεδίο έντασης μέτρου B. Η δύναμη Laplace που δέχεται ο αγωγός ΚΟΛ έχει μέτρο F_1.
Α) Αν στρέψω τον αγωγό ΚΟΛ κατά 90^0 ως προς άξονα κάθετο στο επίπεδό του που διέρχεται απ’ το σημείο Ο, τότε αυτός θα δέχεται δύναμη Laplace μέτρου F_2 με:
α) F_2=F_1, β) F_2=\frac{F_1}{2}, γ) F_2=2F_1.
B) Αν στρέψω τον αγωγό κατά γωνία 30^0 ως προς τον ίδιο άξονα περιστροφής, τότε αυτός θα δέχεται δύναμη Laplace μέτρου F_3 με:
α) F_3=\frac{ \sqrt{3}-1 }{2} F_1 , β) F_3=\frac{F_1}{2}, γ) F_3=2F_1.
19. Ποιες απ’ τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές; Το μέτρο της έντασης του μαγνητικού πεδίου στο κέντρο κυκλικού ρευματοφόρου αγωγού: 21. Στο παρακάτω σχήμα ο κυκλικός αγωγός ακτίνας α συνδέεται με πηγή έντασης \mathcal{E} . Ποιες απ’ τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές;
22. Ο αγωγός του παρακάτω σχήματος διαρρέεται από ρεύμα έντασης Ι. Ένα σημείο Α απέχει r απ’ το στοιχειώδες τμήμα Δ\ell του αγωγού. Ποιες απ’ τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές; Το διάνυσμα της έντασης Δ\vec{B} στο σημείο Α λόγω του τμήματος Δ\ell:
25. Θετικά φορτισμένα σωματίδια μάζας m και φορτίου q επιταχύνονται απ’ την ηρεμία υπό τάση V και κατόπιν εισέρχονται σε φίλτρο ταχυτήτων μαγνητικού πεδίου έντασης \vec{B} και ηλεκτρικού πεδίου έντασης \vec{E} όπως φαίνεται στο παρακάτω σχήμα. Αν τετραπλασιάσουμε την τάση που επιταχύνει το φορτίο τότε για να μην εκτραπεί της αρχικής του πορείας από το φίλτρο ταχυτήτων πρέπει:
27. Ποια απ’ τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστή; Ο Thomson συμπέρανε ότι τα ηλεκτρόνια είναι κοινό συστατικό όλων των υλικών σωμάτων γιατί έβρισκε την ίδια τιμή για το πηλίκο \frac{e}{m} όταν: 29. Ποιες απ’ τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές; 30. Φορτισμένο σωματίδιο εισέρχεται σε ομογενές μαγνητικό πεδίο με ταχύτητα \vec{υ} κάθετη στις δυναμικές γραμμές. Στο σωματίδιο επιδρά μόνο η δύναμη Lorentz \vec{F}_{Lo} που δέχεται απ’ το πεδίο αυτό. Ποιες απ’ τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές;