MENU

Τεστ Ιστορίας – ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙ

Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση σε καθεμία από τις ερωτήσεις που ακολουθούν.
Προσοχή:

  1. Θα πρέπει να απαντηθούν όλες οι ερωτήσεις.
  2. Η κάθε ερώτηση έχει μοναδική απάντηση.

Παρακαλούμε συμπληρώστε τα προσωπικά σας στοιχεία:

Επώνυμο
Όνομα
Email
1. Επί Τουρκοκρατίας το πολιτικό πλαίσιο δεν ήταν δεδομένο.
2. Ποια από τις ακόλουθες προτάσεις δεν εκφράζει τις επιλογές του τρικουπικού κόμματος αναφορικά με την άσκηση της πολιτικής του;
3. Ποιο από τα ακόλουθα στοιχεία δεν απογοήτευσε τους αστούς και τους διανοούμενους κατά την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τον Χαρίλαο Τρικούπη;
4. Ανάμεσα στα θεμελιώδη δικαιώματα που κατοχυρώθηκαν με το Σύνταγμα του 1844 υπήρξε το απαραβίαστο του οικογενειακού ασύλου, η ελευθερία της γνώμης και του Τύπου και η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.
5. Δε συμμετείχαν στην επανάσταση του Φεβρουαρίου του 1862, που είχε ως αποτέλεσμα την έξωση του Όθωνα από τη χώρα:
6. Το ρωσικό κόμμα στην περίοδο μεταξύ των δύο Συνταγμάτων παρήκμασε:
7. Μετά τον θάνατο του Κωλέττη, το 1847, το γαλλικό κόμμα πέρασε σε φάση παρακμής, καθώς επικράτησε διαμάχη για τη διαδοχή.
8. Η σχέση πελατείας είναι μια σχέση ακούσιας διπολικής ανταλλαγής ανάμεσα σε κοινωνικούς φορείς άνισης κοινωνικής και οικονομικής ισχύος.
9. Οι ηγετικές προσωπικότητες των ξενικών κομμάτων είχαν διαμορφώσει τη νοοτροπία, τα ιδανικά και τις απόψεις τους κατά την επαναστατική περίοδο.
10. Οπαδοί του Δ. Βούλγαρη υπήρξαν όσοι είχαν διοριστεί παράνομα στο δημόσιο και φοβούνταν μη χάσουν τη θέση τους σε περίπτωση επικράτησης συνθηκών κοινοβουλευτικής νομιμότητας, άνεργοι πτυχιούχοι και κτηνοτρόφοι.
11. Το κοινό σημείο στην πολιτική των κομμάτων περιορίζονταν:
12. Ποιο από τα ακόλουθα υπήρξε στοιχείο του προγράμματος του Εθνικού Κόμματος του Κ. Μαυρομιχάλη;
13. Στη δεκαετία του 1880 τα κόμματα ήταν αρκετά πιο συγκροτημένα απ’ ό,τι στο παρελθόν.
14. Ο Δημήτριος Γούναρης υπήρξε ο αρχηγός του πολιτικού μορφώματος των Ιαπώνων.
15. Ο βασιλιάς Όθωνας στην εκλογική διαδικασία συνήθιζε:
16. Ο Τρικούπης υποστήριξε τον ταχύτατο εκχρηματισμό της οικονομίας.
17. Κατά τη διάρκεια του 1890 ήταν σύνηθες το φαινόμενο:
18. Σχετικά με την εξωτερική πολιτική το Σ.Ε.Κ.Ε. ζητούσε την ευκαιριακή προσάρτηση εδαφών χωρίς κίνδυνο.
19. Ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος (1909) εγκαθίδρυσε δικτατορία.
20. Ο Θ. Δηλιγιάννης υποστήριζε ένα κράτος κοινωνικής αλληλεγγύης και απεχθανόταν το τυχοδιωκτικό χρηματιστικό κεφάλαιο.
21. Ο Θ. Δηλιγιάννης υποστήριζε ότι καταλληλότερο για την Ελλάδα ήταν εκείνο το οικονομικό μοντέλο που βασιζόταν σε παραδοσιακές παραγωγικές δραστηριότητες.
22. Ποιο από τα ακόλουθα δεν ισχύει για τις φιλελεύθερες πολιτικές διαδικασίες και τη λειτουργία των πολιτικών κομμάτων ως αποτέλεσμα της ψήφισης του Συντάγματος του 1844;
23. Η μετεπαναστατική γενιά πολιτικών διεκδικούσε ελεύθερες εκλογές.
24. Παρότι ο Βενιζέλος είχε ισχυρή θέση στο Κοινοβούλιο, το κόμμα δεν ήταν προσωποπαγές.
25. Τα παλιά κόμματα συμμετείχαν στις εκλογές του Αυγούστου 1910 ως συνασπισμός και κέρδισαν τις 112 από τις 362 συνολικά έδρες της βουλής.
26. Ο Βενιζέλος έχασε στις εκλογές του Μαρτίου του 1912.
27. Το Σύνταγμα του 1864 κατοχύρωνε την ελευθερία του συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι.
28. Το 1825 στο στρατόπεδο των νησιωτών άρχισε να διαμορφώνεται το μελλοντικό αγγλικό (υπό τον Κωλέττη) και γαλλικό (υπό τον Μαυροκορδάτο) κόμμα.
29. Το βενιζελικό κόμμα ήταν σε μεγάλο βαθμό προσωποπαγές.
30. Τα πολιτικά κόμματα δεν μπόρεσαν να αναπτυχθούν μέσα στον νέο συνταγματικό καθεστώς μετά το Σύνταγμα του 1844 και έδειξαν σημάδια στασιμότητας.
31. Αίτια για την εμφάνιση της νέας γενιάς υπήρξαν μεταξύ άλλων η αύξηση του αστικού πληθυσμού, η μείωση των αναλφάβητων γυναικών και ανδρών και η σχετικά γρήγορη διάδοση της παιδείας.
32. Το εκλογικό σύστημα στο τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα δεν επέβαλλε να ψηφίζει κανείς ένα μόνο κόμμα, αλλά έδινε τη δυνατότητα να ψηφίζονται όλοι οι υποψήφιοι θετικά ή αρνητικά.
33. Ένας από τους στόχους της επανάστασης της 3ης Σεπτεμβρίου 1843 ήταν η κατάλυση της μοναρχίας και η εγκαθίδρυση αβασίλευτης δημοκρατίας.
34. Η ήττα της Ρωσίας στον Κριμαϊκό πόλεμο συνέβαλε στην αποδυνάμωση του ρωσικού κόμματος, το οποίο σταδιακά εξαφανίστηκε από την πολιτική σκηνή.
35. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος τα έτη 1909 και 1910, παρά την πίεση των οπαδών του, υποστήριξε την ψήφιση νέου Συντάγματος και όχι την αναθεώρηση του παλιού.
36. Τα αντιβενιζελικά κόμματα ήταν υπέρ της συγκρότησης μιας ισχυρής εκτελεστικής εξουσίας.
37. Η επανάσταση στην οποία συμμετείχαν τα ξενικά κόμματα ήταν:
38. Για την επιλογή των υποψηφίων βουλευτών έπαιζε ρόλο αν είχαν δικό τους τοπικό κύκλο οπαδών, ο οποίος επηρεαζόταν βεβαίως από πελατειακές σχέσεις.
39. Πολλοί αξιωματικοί και απόφοιτοι πανεπιστημίου συμμετείχαν στην επανάσταση του 1862.
40. Η μετεπαναστατική γενιά πολιτικών ζητούσε ίδρυση αγροτικών τραπεζών.

    +30

    CONTACT US
    CALL US