MENU

Τεστ Ιστορίας – ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙΙ

Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση σε καθεμία από τις ερωτήσεις που ακολουθούν.
Προσοχή:

  1. Θα πρέπει να απαντηθούν όλες οι ερωτήσεις.
  2. Η κάθε ερώτηση έχει μοναδική απάντηση.

Παρακαλούμε συμπληρώστε τα προσωπικά σας στοιχεία:

Επώνυμο
Όνομα
Email
1. Ποιο από τα ακόλουθα ρεύματα που ήλθαν από τις βαλκανικές χώρες δεν εγκαταστάθηκε στα σπίτια που εγκατέλειψαν οι Έλληνες μετά τον πρώτο διωγμό του 1914;
2. Η έντονη κινητικότητα των προσφύγων ήταν ένας από τους παράγοντες που δυσκόλευαν την υλοποίηση των κρατικών σχεδιασμών για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος.
3. Την περίοδο 1919 – 1921, λόγω της Ρωσικής Επανάστασης και της κατάληψης τουρκικών επαρχιών από τους Ρώσους, μεγάλο μέρος των Ελλήνων της Ρωσίας κατέφυγε στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.
4. Η ανταλλαγή των πληθυσμών ίσχυσε αναδρομικά για όλες τις μετακινήσεις που έγιναν από τη μέρα που κηρύχθηκε ο Α’ Βαλκανικός Πόλεμος (18 Οκτωβρίου 1912).
5. Η ΕΑΠ διαλύθηκε το 1931 και μετά τη διάλυσή της τα χρέη των αγροτών προσφύγων ανέλαβε να εισπράξει η Αγροτική Τράπεζα.
6. Με βάση ποιο άρθρο της Συνθήκης ιδρύθηκε η Μικτή επιτροπή Ανταλλαγής;
7. Έντονος υπήρξε ο ανταγωνισμός μεταξύ προσφύγων και γηγενών στην αγορά εργασίας.
8. Σε κάποιες περιπτώσεις το έργο των κατά τόπους επιτροπών της ΕΑΠ και τους κράτους γινόταν βιαστικά, εμπειρικά και πρόχειρα και εξυπηρετούσε απλώς άμεσες ανάγκες και πολιτικές σκοπιμότητες, γεγονός που μειώνει τη σπουδαιότητα του συνολικού έργου που επιτεύχθηκε.
9. Παρά την ανταλλαγή των πληθυσμών με τη Σύμβαση της Λοζάνης, δε σταμάτησαν οι προστριβές και οι διενέξεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, τα αμέσως επόμενα χρόνια.
10. Οι πρώτοι Έλληνες της Οθωμανικής αυτοκρατορίας που υπέστησαν διωγμούς ήταν κάτοικοι της Δυτικής Μικράς Ασίας στις αρχές του 1914.
11. Μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου πολέμου, η Ελλάδα και η Βουλγαρία προχώρησαν σε ανταλλαγή πληθυσμών στη Δυτική Θράκη.
12. Μετά την προσωρινή διοίκηση και κατοχή της περιοχής της Σμύρνης για 6 χρόνια, οι κάτοικοι θα μπορούσαν με δημοψήφισμα να αποφασίσουν την προσάρτηση της περιοχής της Ελλάδας.
13. Η Μικτή Επιτροπή που ιδρύθηκε το 1914 δεν πρόλαβε να λειτουργήσει ποτέ.
14. Πρόσφυγες οργανοπαίχτες και τραγουδιστές κυριάρχησαν στη λαϊκή μουσική σκηνή μέχρι το:
15. Πολλοί πρόσφυγες, αν και δεν ήταν γεωργοί, είχαν δεχτεί να αποκατασταθούν ως αγρότες.
16. Με διατάγματα ιδρύθηκαν συνοικισμοί Μανιατών στο Πεταλίδι της Μεσσηνίας, Υδραίων στον Πειραιά και Καρυστίων στην Οθωνούπολη της Εύβοιας.
17. Έλληνες πρόσφυγες ήλθαν το 1913 από τη Βόρεια Ήπειρο, τη Ρουμανία (το 1919 από περιοχές που αποτέλεσαν πεδίο πολεμικών συγκρούσεων) και το 1919 από την υπό ιταλική κατοχή Νοτιοδυτική Μικρά Ασία.
18. Τελευταίοι από τους πρόσφυγες της Ηπείρου έφτασαν στις αρχές του 1822 οι Σουλιώτες.
19. Παράλληλα με την άφιξη προσφύγων από την Τουρκία, πρόσφυγες ήλθαν και από την Ανατολική Θράκη το 1916, την οποία είχαν καταλάβει οι Βούλγαροι ως σύμμαχοι των Γερμανών.
20. Σε ποιον από τους ακόλουθους τομείς δεν εκφράστηκε η διάσταση μεταξύ προσφύγων και γηγενών;
21. Ο κλήρος συνήθως αποτελούσε:
22. Ποιο από τα ακόλουθα δε συμπεριλαμβανόταν στα κύρια σημεία της Συμφωνίας της Άγκυρας:
23. Τον Μάρτιο του 1914 οι διωγμοί των Ελλήνων της ανατολικής Θράκης επεκτάθηκαν και στη Δυτική Μικρά Ασία με το πρόσχημα της εκκένωσης της περιοχής απέναντι από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου για στρατιωτικούς λόγους.
24. Μεταξύ των όρων της Ελληνοτουρκικής Σύμβασης της Λοζάνης ήταν και το δικαίωμα των προσφύγων να πάρουν από το κράτος προέλευσής τους ως αποζημίωση περιουσία ίσης αξίας με αυτή που εγκατέλειπαν φεύγοντας.
25. Ποια από τις ακόλουθες πηγές εσόδων δεν προσέφερε βοήθεια στις παραπάνω επιτροπές που συγκροτήθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών:
26. Η ΕΑΠ παραχώρησε εξ'αρχής στους πρόσφυγες οριστικούς τίτλους πλήρους κυριότητας.
27. Μετά τη διάλυση της ΕΑΠ το 1930, τα χρέη των αγροτών προσφύγων ανέλαβε να εισπράξει:
28. Πολλοί από τους Έλληνες της Μικρά Ασίας είχαν εγκατασταθεί στη περιοχή εκεί λίγες δεκαετίες νωρίτερα, κατά τον 19ο αιώνα.
29. Με την άφιξη των προσφύγων, το έργο της προσωρινής στέγασης ανέλαβε το Υπουργείο Περιθάλψεως, που ενισχύθηκε με έκτακτο προσωπικό.
30. Η Πατριαρχική Επιτροπή (1918) αποσκοπούσε στην οργάνωση του επαναπατρισμού των εκτοπισμένων.
31. Ποιο από τα ακόλουθα δεν παραχωρούνταν μαζί με τη γη στους πρόσφυγες:
32. Σύμφωνα με στοιχεία της Κοινωνίας των Εθνών, ένας σημαντικός αριθμός προσφύγων πέθαναν μέσα σε ένα χρόνο από την άφιξή τους στην Ελλάδα.
33. Την περίοδο 1919 – 1921, λόγω της Ρωσικής επανάστασης και της κατάληψης ρωσικών επαρχιών από τους Τούρκους, μεγάλο μέρος των Ελλήνων της Ρωσίας κατέφυγε:
34. Σε γενικές γραμμές υπήρχε διαφορά νοοτροπίας μεταξύ προσφύγων και γηγενών.
35. Οι πρόσφυγες που παρέμειναν στην Καππαδοκία και γενικότερα στην Κεντρική και Νότια Μικρά Ασία μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα το 1924 και το 1925 με φροντίδα:
36. Από την ΕΑΠ δόθηκε ιδιαίτερο βάρος στη γεωργία, διότι – μεταξύ άλλων – η αγροτική αποκατάσταση ήταν ταχύτερη και απαιτούσε μικρότερες δαπάνες.
37. Αρχές του Ιουνίου του 1821 έγινε η καταστροφή των Κυδωνιών από τουρκικά στρατεύματα.
38. Μετά την υπογραφή της Σύμβασης Ανταλλαγής Πληθυσμών και της Συνθήκης ειρήνης της Λοζάνης, οι σχέσης Ελλάδας και Τουρκίας δε δοκιμάστηκαν από νέες εντάσεις.
39. Η παλιννόστηση έγινε τμηματικά, με τη μέριμνα του Υπουργείο Περιθάλψεως, επιτράπηκε αρχικά να επιτρέψουν οι ευπορότεροι και οι πρόσφυγες οι προερχόμενοι από ορισμένες μόνο περιοχές της Κεντρικής Μικράς Ασίας.
40. Με το Σύμφωνο φιλίας, ουδετερότητας και διαιτησίας δινόταν η δυνατότητα στους υπηκόους του καθενός από τα δύο κράτη να ταξιδεύουν ή να εγκαθίστανται (με κάποιους περιορισμούς) στο έδαφος του άλλου κράτους.

    +30

    CONTACT US
    CALL US