MENU

Τεστ Ιστορίας – ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙV

Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση σε καθεμία από τις ερωτήσεις που ακολουθούν.
Προσοχή:

  1. Θα πρέπει να απαντηθούν όλες οι ερωτήσεις.
  2. Η κάθε ερώτηση έχει μοναδική απάντηση.

Παρακαλούμε συμπληρώστε τα προσωπικά σας στοιχεία:

Επώνυμο
Όνομα
Email
1. Ο Βενιζέλος βλέποντας την υφιστάμενη κατάσταση και αντιλαμβανόμενος ότι οι ευρωπαϊκές Δυνάμεις δεν ήταν ακόμη έτοιμες να δεχτούν την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα επιδίωκε τη δημιουργία στην Κρήτη ενός καθεστώτος ουσιαστικά ελεύθερου με σκιώδη σουλτανική επικυριαρχία κατά το πρότυπο:
2. Ο Οργανικός Νόμος του 1900 θέσπισε για την εκκλησία της Κρήτης ένα καθεστώς ημιαυτονομίας.
3. Η επιμονή των επαναστατών στον ένοπλο αγώνα και η παράταση της έκρυθμης κατάστασης ανάγκασαν τις Προστάτιδες Δυνάμεις να αποστείλουν αυστηρό τελεσίγραφο προς τους επαναστάτες στις 3 Ιουλίου 1905.
4. Η πρώτη κυβέρνηση της Κρητικής Πολιτείας προώθησε πολύ γρήγορα:
5. Η επίσημη Ένωση του νησιού με την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε την 1η Δεκεμβρίου 1912.
6. Ο Βενιζέλος, μετά τη διάσταση απόψεων στο πολιτικό ζήτημα με τον Γεώργιο, του είχε καταστήσει σαφές ότι δεν του αναγνωρίζει το δικαίωμα να διαχειρίζεται προσωπικώς το εθνικό ζήτημα της Κρήτης.
7. Ο πρωθυπουργός Δηλιγιάννης στις 12 Μαρτίου 1905 προέβη σε σκληρές δηλώσεις κατά του πρίγκιπα Γεωργίου και των συνεργατών του.
8. Η ελληνική κυβέρνηση εκφράζοντας τις διαθέσεις την κοινής γνώμης καταδίκασε το κίνημα στο Θέρισο.
9. Στην περίοδο της αρμοστείας του Αλέξανδρου Ζαΐμη:
10. Μετά την ύψωση στο φρούριο του Φιρκά της ελληνικής σημαίας απαίτηση των Μεγάλων Δυνάμεων υπήρξε:
11. Οι Μεγάλες Δυνάμεις αντέδρασαν όταν υψώθηκε στο Φρούριο του Φιρκά η ελληνική σημαία.
12. Η πρώτη κυβέρνηση της Κρητικής Πολιτείας εξέδωσε νόμους και διατάγματα, έκοψε κρητικό νόμισμα, ίδρυσε την Κρητική Τράπεζα και οργάνωσε την ταχυδρομική υπηρεσία.
13. Μετά τις έντονες διαμαρτυρίες της Τουρκίας για το σχηματισμό της προσωρινής διακομματικής κυβέρνησης της Κρήτης οι Μεγάλες Δυνάμεις:
14. Η διάσταση των απόψεων Γεωργίου και Βενιζέλου στο πολιτικό ζήτημα:
15. Το πρωί της 10ης Μαρτίου του 1905 βρέθηκαν στους δρόμους των Χανίων τοιχοκολλημένες προκηρύξεις. Σε ποιο από τα ακόλουθα δεν ανταποκρίνεται η ιστορική αφήγηση σε ό,τι αφορά στο σκοπό που οδήγησε στη δημιουργία τους;
16. Τελικά οι επαναστάτες, αιφνιδιάζοντας τον Ηγεμόνα, κήρυξαν την επανάσταση στις:
17. Το πολιτικό κενό στη διακυβέρνηση της Κρήτης μετά την παραίτηση της προσωρινής κυβέρνησης, λόγω της άρνησής της να υπακούσει στις υποδείξεις των Μεγάλων Δυνάμεων για άμεση υποστολή της ελληνικής σημαίας, καλύφθηκε:
18. Από τις Μεγάλες Δυνάμεις, που δεν τήρησαν ενιαία στάση έναντι των επαναστατών, φανερά υποστήριζε τον πρίγκιπα:
19. Ο πρίγκιπας μετά την ταχύτατη επέκταση της επανάστασης καταθορυβήθηκε και προχώρησε στη λήψη σπασμωδικών μέτρων. Με αυστηρή προειδοποίηση έδινε στους επαναστάτες, για να καταθέσουν τα όπλα τους, προθεσμία:
20. Τα μέλη της Κρητικής Βουλής του 1899 ήταν αποκλειστικά χριστιανοί.
21. Στις εκλογές του Φεβρουαρίου του 1910 το κόμμα του Ελευθερίου Βενιζέλου πλειοψήφησε και σχημάτισε κυβέρνηση δύο μήνες αργότερα.
22. Η ελληνική κοινή γνώμη υποστήριζε την επανάσταση του Θερίσου.
23. Οι Μεγάλες Δυνάμεις τήρησαν ενιαία στάση έναντι των επαναστατών και η Ρωσία περισσότερο από τις υπόλοιπες υποστήριζε φανερά τον πρίγκιπα.
24. Η αντιπολίτευση αποφάσισε να μην συμμετάσχει στις εκλογές του 1904 και κάλεσε το λαό σε αποχή, καταγγέλοντας τα ανελεύθερα μέτρα του Πρίγκιπα και ζητώντας μεταβολή του συντάγματος.
25. Η ανάληψη της πρωθυπουργίας της Ελλάδας από τον Ελευθέριο Βενιζέλο προκάλεσε στον κρητικό λαό:
26. Ο εντολοδόχος των Μεγάλων Δυνάμεων πρίγκιπας Γεώργιος ανέλαβε τα καθήκοντά του στις:
27. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος διαφωνούσε με τον Ύπατο Αρμοστή Γεώργιο στο ζήτημα της διαχείρισης του εθνικού ζητήματος της ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα.
28. Μετά το σχηματισμό της Προσωρινής διακομματικής κυβέρνησης στην Κρήτη,παρά τις έντονες διαμαρτυρίες της Τουρκίας,οι Μεγάλες Δυνάμεις δεν αντέδρασαν δυναμικά και αποδέχτηκαν σιωπηρά τις νέες εξελίξεις.
29. Σημαντικότερο έργο της αρμοστείας του Αλέξανδρου Ζαΐμη θεωρείται:
30. Στην πρώτη κυβέρνηση της Κρητικής Πολιτείας ο Ελευθέριος Βενιζέλος ορίστηκε ως:
31. Διεθνής Επιτροπή που ήρθε στην Κρήτη τον Μάρτιο του 1906 ανέλαβε να εξετάσει την κατάσταση και τους όρους λειτουργίας του αρμοστειακού καθεστώτος και να υποβάλει σχετική έκθεση.
32. Κακοί σύμβουλοι του Γεωργίου διοχέτευαν χαλκευμένα και συκοφαντικά κείμενα σε αθηναϊκές εφημερίδες εναντίον του Βενιζέλου.
33. Η Πολιτοφυλακή της Κρήτης, ο πρώτος δηλαδή στρατός του νησιού, εξελίχθηκε σε αξιόλογη δύναμη, όπως φάνηκε αργότερα κατά την περίοδο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
34. Η τελική συμφωνία υπογράφηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο στο μοναστήρι των Μουρνιών Κυδωνίας στις 2 Νοεμβρίου 1905.Ποιο από τα ακόλουθα σημεία δεν περιλαμβανόταν στη συμφωνία αυτή;
35. Στο ουσιώδες ζήτημα της διαχείρισης του εθνικού ζητήματος της ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα υπήρξε σύμπτωση απόψεων Γεωργίου και Βενιζέλου.
36. Σε σκληρές δηλώσεις κατά του Βενιζέλου και των συνεργατών του προέβη στις 12 Μαρτίου 1905 καλώντας τους εκπροσώπους του αθηναϊκού Τύπου ο πρωθυπουργός:
37. Ένα από τα αιτήματα των επαναστατών στο Θέρισο ήταν η αντικατάσταση του Πρίγκιπα Γεωργίου από τον Ιωάννη Σφακιανάκη στην θέση του Αρμοστή της Κρήτης.
38. Οι Γενικοί Πρόξενοι των Δυνάμεων, οι οποίοι υπέγραψαν διακοίνωση της 2ας Ιουλίου 1905 προς τους επαναστάτες, καθιστούσαν σαφές ότι δεν μπορούσαν να μεταβάλουν το πολιτικό καθεστώς του νησιού.
39. Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια των αρχών του 20ού αιώνα έδωσαν νέα ώθηση στον αγώνα των Κρητών για ένωση με την Ελλάδα.
40. Με τη συμφωνία των Μουρνιών Κυδωνίας οι Μεγάλες Δυνάμεις επέτρεψαν την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

    +30

    CONTACT US
    CALL US