MENU

Τεστ Ιστορίας – ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙV

Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση σε καθεμία από τις ερωτήσεις που ακολουθούν.
Προσοχή:

  1. Θα πρέπει να απαντηθούν όλες οι ερωτήσεις.
  2. Η κάθε ερώτηση έχει μοναδική απάντηση.

Παρακαλούμε συμπληρώστε τα προσωπικά σας στοιχεία:

Επώνυμο
Όνομα
Email
1. Ο Στέφανος Δραγούμης διορίστηκε Ύπατος Αρμοστής της Κρήτης από τον Ελευθέριο Βενιζέλο.
2. Η εκλογή του Ελευθέριου Βενιζέλου στη θέση του πρωθυπουργού είχε ως αποτέλεσμα τη συμμετοχή των Κρητών αντιπροσώπων στο ελληνικό κοινοβούλιο.
3. Ο Βενιζέλος και οι συνεργάτες του είχαν επιλέξει το Θέρισο ως έδρα της επανάστασης γιατί ήταν κοντά στο Ηράκλειο και ήταν επίσης περιοχή δυσπρόσιτη, ένα φυσικό οχυρό.
4. Ο Σουλτάνος παραιτήθηκε από όλα τα δικαιώματά του στην Κρήτη, την οποία παραχωρούσε στις Μεγάλες Δυνάμεις της Ευρώπης με το 4ο άρθρο της Συνθήκης:
5. Οι Γενικοί Πρόξενοι των Δυνάμεων, οι οποίοι υπέγραψαν διακοίνωση της 2ας Ιουλίου 1905 προς τους επαναστάτες, καθιστούσαν σαφές ότι δεν μπορούσαν να μεταβάλουν το πολιτικό καθεστώς του νησιού.
6. Ο Ύπατος Αρμοστής Γεώργιος ακολούθησε κατά τη σύγκρουσή του με τον Ελευθέριο Βενιζέλο πολιτική διαλλακτικότητας.
7. Στον χώρο της υγείας η Κρητική Πολιτεία με την οργάνωση του καθαρτηρίου της Σπιναλόγκας αντιμετώπισε το μεγάλο πρόβλημα της/ του:
8. Οι Μεγάλες Δυνάμεις αντέδρασαν όταν υψώθηκε στο Φρούριο του Φιρκά η ελληνική σημαία.
9. Σημαντικότερο έργο της αρμοστείας του Αλέξανδρου Ζαΐμη θεωρείται:
10. Πρωθυπουργός στην πρώτη κυβέρνηση της Κρητικής Πολιτείας εκλέχτηκε ο Ελευθέριος Βενιζέλος.
11. Η Χωροφυλακή, που υποστήριζε τον πρίγκιπα, δεν ήταν σε θέση να ελέγχει τα πράγματα, καθώς μάλιστα πολλοί χωροφύλακες αυτομόλησαν προς τους επαναστάτες.
12. Πέραν των επαναστατικών προκηρύξεων που βρέθηκαν τοιχοκολλημένες στους δρόμους το πρωί της 10ης Μαΐου 1905, εκπρόσωποι των επαναστατών διασκορπίστηκαν σε όλη την Κρήτη για να μεταδώσουν το επαναστατικό μήνυμα.
13. Ο εντολοδόχος των Μεγάλων Δυνάμεων πρίγκιπας Γεώργιος ανέλαβε τα καθήκοντά του στις:
14. Η πρώτη κυβέρνηση της Κρητικής Πολιτείας προχώρησε στον σχηματισμό Χωροφυλακής στελεχωμένης από Έλληνες αξιωματικούς και υπαξιωματικούς.
15. Το σημαντικότερο ζήτημα που έφερε τα πρώτα απειλητικά σύννεφα στη λειτουργία του νέου καθεστώτος υπήρξε:
16. Το τελεσίγραφο των Μεγάλων Δυνάμεων προς τους επαναστάτες επιδόθηκε στις:
17. Για να υποστηρίξει τις απόψεις του στο εθνικό ζήτημα της Κρήτης, ο Ελευθέριος Βενιζέλος:
18. Το θετικό και αισιόδοξο κλίμα των δύο πρώτων ετών της λειτουργίας του νέου καθεστώτος δε σκιάστηκε ποτέ από σύννεφα που να προοιωνίζουν μια σύγκρουση και μια σοβαρή εσωτερική κρίση.
19. Ο παλαίμαχος πολιτικός Ιωάννης Σφακιανάκης κάλεσε τον λαό της Κρήτης να εναντιωθεί στην επανάσταση του Θερίσου, κρίνοντας ότι αυτή έβλαπτε τα συμφέροντα των Κρητών.
20. Ο Ύπατος Αρμοστής Γεώργιος τοποθέτησε σε καίριες θέσεις της Κρητικής Πολιτείας τοπικούς παράγοντες που είχαν πολεμήσει για την ελευθερία του νησιού.
21. Σε σκληρές δηλώσεις κατά του Βενιζέλου και των συνεργατών του προέβη στις 12 Μαρτίου 1905 καλώντας τους εκπροσώπους του αθηναϊκού Τύπου ο πρωθυπουργός:
22. Η κρητική σημαία υψώθηκε:
23. Το Σύνταγμα της Κρητικής Πολιτείας ήταν:
24. Αμέσως μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του ως πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο Ελευθέριος Βενιζέλος προχώρησε στην κήρυξη της ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα.
25. Η πρώτη κυβέρνηση της Κρητικής Πολιτείας εργάστηκε με ζήλο και απέδωσε σε σύντομο χρονικό διάστημα σημαντικό έργο.
26. Η επιλογή του Θέρισου για την εκδήλωση του επαναστατικού κινήματος έγινε επειδή ήταν κοντά στα Χανιά αλλά και ταυτόχρονα δυσπρόσιτη περιοχή.
27. Ο Βενιζέλος, ως πρωθυπουργός της Ελλάδας, γνωρίζοντας ότι δεν είναι ακόμη ευνοϊκές οι συγκυρίες για την οριστική ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα αρνούταν σταθερά να επιτρέψει την είσοδο των Κρητών βουλευτών στο ελληνικό Κοινοβούλιο.
28. Η σταθερή άρνηση του Βενιζέλου να επιτρέψει την είσοδο των Κρητών βουλευτών στο ελληνικό Κοινοβούλιο προκάλεσε στην Κρήτη ισχυρές αντιδράσεις και αναταραχή, που εκδηλώθηκε:
29. Κακοί σύμβουλοι του Γεωργίου διοχέτευαν χαλκευμένα και συκοφαντικά κείμενα σε αθηναϊκές εφημερίδες εναντίον του Βενιζέλου.
30. Ο Βενιζέλος, ως φυσικός αρχηγός του νέου αυτού επαναστατικού κινήματος του Θερίσου, ανέλαβε να ενημερώσει τον λαό και τους αντιπροσώπους των Μεγάλων Δυνάμεων για τους λόγους και τους σκοπούς της επανάστασης.
31. Η Επανάσταση στο Θέρισο γνώρισε απήχηση μόνο στις περιοχές του Ηρακλείου και των Χανιών.
32. Η κρητική σημαία υψώθηκε στο φρούριο της Σούδας, ενώ η τουρκική διατηρήθηκε μόνο στο φρούριο του Φιρκά.
33. Μετά τις έντονες διαμαρτυρίες της Τουρκίας για το σχηματισμό της προσωρινής διακομματικής κυβέρνησης της Κρήτης οι Μεγάλες Δυνάμεις:
34. Για να μην προκαλέσει διεθνείς περιπλοκές με την αντίδραση της Τουρκίας, η ελληνική κυβέρνηση:
35. Ποιοι αποτέλεσαν την Προσωρινή κυβέρνηση της Κρήτης στο Θέρισο το 1905;
36. Με τη συμφωνία των Μουρνιών Κυδωνίας (2 Νοεμβρίου 1905), οι Δυνάμεις αναγνώρισαν την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.
37. Η συμφωνία των Μουρνιών Κυδωνίας (2 Νοεμβρίου 1905) εξασφάλισε μεταξύ άλλων γενική αμνηστία στους επαναστάτες του Θερίσου.
38. Στις 3 Ιανουαρίου 1912 συγκροτήθηκε στην Κρήτη Επαναστατική Συνέλευση,ενώ άρχισαν να οργανώνονται και ένοπλα τμήματα.
39. Μετά το σχηματισμό της Προσωρινής διακομματικής κυβέρνησης στην Κρήτη,παρά τις έντονες διαμαρτυρίες της Τουρκίας,οι Μεγάλες Δυνάμεις δεν αντέδρασαν δυναμικά και αποδέχτηκαν σιωπηρά τις νέες εξελίξεις.
40. Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια των αρχών του 20ού αιώνα έδωσαν νέα ώθηση στον αγώνα των Κρητών για ένωση με την Ελλάδα.

    +30

    CONTACT US
    CALL US