MENU

Τεστ Ιστορίας – ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙV

Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση σε καθεμία από τις ερωτήσεις που ακολουθούν.
Προσοχή:

  1. Θα πρέπει να απαντηθούν όλες οι ερωτήσεις.
  2. Η κάθε ερώτηση έχει μοναδική απάντηση.

Παρακαλούμε συμπληρώστε τα προσωπικά σας στοιχεία:

Επώνυμο
Όνομα
Email
1. Η Κρητική Κυβέρνηση εξέδωσε επίσημο ψήφισμα στις 24 Σεπτεμβρίου 1908 και για την επίσημη έναρξη της νέας περιόδου της πολιτικής ζωής στην Κρήτη σχηματίστηκε προσωρινή διακομματική κυβέρνηση.
2. Το πολιτικό κενό στη διακυβέρνηση της Κρήτης μετά την παραίτηση της προσωρινής κυβέρνησης, λόγω της άρνησής της να υπακούσει στις υποδείξεις των Μεγάλων Δυνάμεων για άμεση υποστολή της ελληνικής σημαίας, καλύφθηκε:
3. Οι Μεγάλες Δυνάμεις τήρησαν ενιαία στάση έναντι των επαναστατών και η Ρωσία περισσότερο από τις υπόλοιπες υποστήριζε φανερά τον πρίγκιπα.
4. Διεθνής Επιτροπή που ήρθε στην Κρήτη τον Μάρτιο του 1906 ανέλαβε να εξετάσει την κατάσταση και τους όρους λειτουργίας του αρμοστειακού καθεστώτος και να υποβάλει σχετική έκθεση.
5. Η τελική συμφωνία υπογράφηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο στο μοναστήρι των Μουρνιών Κυδωνίας στις 2 Νοεμβρίου 1905.Ποιο από τα ακόλουθα σημεία δεν περιλαμβανόταν στη συμφωνία αυτή;
6. Σύμφωνα με τη διακοίνωση των Γενικών Προξένων, υπήρχε διαβεβαίωση για θεαματική βελτίωση της κατάστασης υπό το ρητό όρο της κατάθεσης των όπλων τους μέσα σε:
7. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος διαφωνούσε με τον Ύπατο Αρμοστή Γεώργιο στο ζήτημα της διαχείρισης του εθνικού ζητήματος της ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα.
8. Η κρητική σημαία υψώθηκε:
9. Η πρώτη κυβέρνηση της Κρητικής Πολιτείας προώθησε πολύ γρήγορα:
10. Οι πληροφορίες του πρίγκιπα, που ενισχύονταν από τη σκόπιμη διαρροή πληροφοριών εκ μέρους της Ηνωμένης Αντιπολίτευσης, ανέφεραν ως πιθανή ημέρα εξέγερσης την:
11. Η κρίση στις σχέσεις Βενιζέλου και Γεωργίου κορυφώθηκε στις:
12. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, πλην των 64 βουλευτών που θα αναδεικνύονταν από τις εκλογές θα διοριζόταν απευθείας από τον πρίγκιπα ακόμη 12.
13. Ο Βενιζέλος βλέποντας την υφιστάμενη κατάσταση και αντιλαμβανόμενος ότι οι ευρωπαϊκές Δυνάμεις δεν ήταν ακόμη έτοιμες να δεχτούν την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα επιδίωκε τη δημιουργία στην Κρήτη ενός καθεστώτος ουσιαστικά ελεύθερου με σκιώδη σουλτανική επικυριαρχία κατά το πρότυπο:
14. Αμέσως μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του ως πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο Ελευθέριος Βενιζέλος προχώρησε στην κήρυξη της ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα.
15. Η αντιπολίτευση αποφάσισε να μην συμμετάσχει στις εκλογές του 1904 και κάλεσε το λαό σε αποχή, καταγγέλοντας τα ανελεύθερα μέτρα του Πρίγκιπα και ζητώντας μεταβολή του συντάγματος.
16. Αντιπαραθέσεις και τριβές στο έργο της διοίκησης προκαλούσε συν τοις άλλοι και:
17. Οι επαναστάτες του Θέρισου αντιμετωπίστηκαν με ψυχρότητα από τον Λαό της Κρήτης.
18. Το σχέδιο συντάγματος της Κρητικής Πολιτείας εκπονήθηκε από 16μελή επιτροπή 12 χριστιανών και 14 μουσουλμάνων.
19. Η ελληνική κυβέρνηση καταδίκασε την επανάσταση του Θέρισου.
20. Μετά την ύψωση στο φρούριο του Φιρκά της ελληνικής σημαίας απαίτηση των Μεγάλων Δυνάμεων υπήρξε:
21. Το θετικό και αισιόδοξο κλίμα των δύο πρώτων ετών της λειτουργίας του νέου καθεστώτος δε σκιάστηκε ποτέ από σύννεφα που να προοιωνίζουν μια σύγκρουση και μια σοβαρή εσωτερική κρίση.
22. Στο ουσιώδες ζήτημα της διαχείρισης του εθνικού ζητήματος της ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα υπήρξε σύμπτωση απόψεων Γεωργίου και Βενιζέλου.
23. Λύση στα ακανθώδη εκκλησιαστικά ζητήματα, όπως ήταν η σχέση της Εκκλησίας της Κρήτης με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η εκλογή Μητροπολίτη και Επισκόπων έδωσε:
24. Στο Θέρισο οργανώθηκε «Προσωρινή Κυβέρνησις της Κρήτης», με πρόεδρο τον Ελ. Βενιζέλο κι υπουργούς τους Κωνσταντίνο Φούμη, Κωνσταντίνο Μάνο και Ιωάννη Σφακιανάκη.
25. Το Σύνταγμα της Κρητικής Πολιτείας συντάχτηκε κατά το πρότυπο του ισχύοντος:
26. Στις εκλογές για την ανάδειξη πληρεξουσίων αναδείχτηκαν:
27. Κάθε σύμβολο της τουρκικής επικυριαρχίας αποσύρθηκε από την Κρήτη μετά το 1898.
28. Ο Βενιζέλος, ως πρωθυπουργός της Ελλάδας, γνωρίζοντας ότι δεν είναι ακόμη ευνοϊκές οι συγκυρίες για την οριστική ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα αρνούταν σταθερά να επιτρέψει την είσοδο των Κρητών βουλευτών στο ελληνικό Κοινοβούλιο.
29. Ο Ζαΐμης, έμπειρος πολιτικός και μετέπειτα πρωθυπουργός της Ελλάδας, ανέλαβε τα καθήκοντα του Ύπατου Αρμοστή στις 18 Σεπτεμβρίου 1906.
30. Μετά την απόλυσή του από τον Ύπατο Αρμοστή Γεώργιο, ο Βενιζέλος αποφάσισε να σιωπήσει για ένα μεγάλο διάστημα, ώστε να μην κλιμακωθεί η πολιτική ένταση.
31. Το οριστικό κείμενο των μεταρρυθμίσεων που πρότειναν οι Μεγάλες Δυνάμεις μετά τις επίμονες διαπραγματεύσεις με τον Ελευθέριο Βενιζέλο και την ελληνική κυβέρνηση δεν περιλάμβανε τον ακόλουθο όρο:
32. Η επίσημη πολιτική πράξη της χειραφέτησης της Κρήτης από την προστασία των Μεγάλων Δυνάμεων υπήρξε:
33. Η τριανδρία της αντιπολίτευσης και άλλοι 15 επιφανείς πολιτευτές συνέταξαν και υπέγραψαν προκήρυξη, με την οποία ζητούσαν τη μεταβολή του Συντάγματος της Κρητικής Πολιτείας στις:
34. Η ελληνική κοινή γνώμη υποστήριζε την επανάσταση του Θερίσου.
35. Η σταθερή άρνηση του Βενιζέλου να επιτρέψει την είσοδο των Κρητών βουλευτών στο ελληνικό Κοινοβούλιο προκάλεσε στην Κρήτη ισχυρές αντιδράσεις και αναταραχή, που εκδηλώθηκε:
36. Το κίνημα του Θέρισου δεν πέτυχε πλήρως τους στόχους του,αλλά έδωσε νέα ισχυρή ώθηση στο Κρητικό Ζήτημα και προκάλεσε θετικές εξελίξεις.
37. Ένα από τα κύρια αιτήματα της «Ηνωμένης Αντιπολίτευσης» ήταν η μεταβολή του συντάγματος της Κρητικής Πολιτείας.
38. Ο Αλέξανδρος Ζαΐμης, πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας και μετέπειτα πρόεδρος της ελληνικής Δημοκρατίας, ανέλαβε τα καθήκοντά του στις:
39. Επικεφαλής της «Ηνωμένης αντιπολίτευσης» ήταν οι Ε. Βενιζέλος, Κ. Φούμης και Κ. Μάνος.
40. Ο παλαίμαχος πολιτικός Ιωάννης Σφακιανάκης κάλεσε τον λαό της Κρήτης να εναντιωθεί στην επανάσταση του Θερίσου, κρίνοντας ότι αυτή έβλαπτε τα συμφέροντα των Κρητών.

    +30

    CONTACT US
    CALL US