MENU

Τεστ Χημείας: Ιοντική Ισορροπία

Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση σε καθεμία από τις ερωτήσεις που ακολουθούν.
Προσοχή:

  1. Θα πρέπει να απαντηθούν όλες οι ερωτήσεις.
  2. Η κάθε ερώτηση έχει μοναδική απάντηση.

Παρακαλούμε συμπληρώστε τα προσωπικά σας στοιχεία:

Επώνυμο
Όνομα
Email
1. Σε υδατικό διάλυμα που περιέχει \[CH_3COOH 0,1 M (Κ_a = 10^{-5})\] και \[CH_3COONa 1,0 M\], ο βαθμός ιοντισμού του \[CH_3COOH\] στους \[25^oC\] είναι:
2. Η παρακάτω γραφική παράσταση απεικονίζει την ογκομέτρηση (στους \[25^οC\]):
3. Ένα υδατικό διάλυμα \[HCl\] συγκέντρωσης \[10^{-8} Μ\] στους \[25^οC\] έχει \[pH = 8\].
4. Αν προσθέσουµε σε διάλυµα \[HCl\] διάλυµα \[ΝaCl\] η \[[Η_3Ο^+]\] θα ελαττωθεί.
5. Ποιές από τις παρακάτω αναμίξεις υδατικών διαλυμάτων δημιουργεί ρυθμιστικό διάλυμα;
6. Κατά την αραίωση διαλύματος ασθενούς οξέος (π.χ. \[HF\]) ο βαθμός ιοντισμού του ασθενούς ηλεκτρολύτη ….(1)…, ενώ ταυτόχρονα η συγκέντρωση των οξωνίων του διαλύματος ….(2)…:
7. Υδατικό διάλυμα \[Δ1\] συγκέντρωσης \[C\] και όγκου \[1 L\], περιέχει μονοπρωτικό οξύ \[ΗΑ\] στους \[θ^οC\]. Το διάλυμα έχει \[pΗ_1 = 2,5\] και ισχύει η σχέση \[[Η_3Ο^+] = 108,5[ΟΗ^-]\]. (Στους \[25^οC η K_w = 10^{-14}). Για τη θερμοκρασία \[θ\] που βρίσκεται το διάλυμα ισχύει ότι:
8. Όταν από µια χηµική ένωση αποσπάται υδρογόνο, η ένωση αυτή χαρακτηρίζεται κατά Brönstend - Lowry ως οξύ.
9. Για την εύρεση του ισοδυνάμου σημείου διαλύματος \[NH_4Cl\] άγνωστης συγκέντρωσης με πρότυπο διάλυμα \[NaOH\], ο κατάλληλος δείκτης είναι το ερυθρό του Κογκό με \[pK_a = 4\].
10. \[20 mL\] διαλύματος το οποίο περιέχει \[C_6H_5OH 0,2 M\] και \[CH_3OH 0,2 M\], ογκομετρούνται με πρότυπο διάλυμα \[ΚΟΗ 0,2 Μ\]. Στο ισοδύναμο σημείο χρησιμοποιήθηκε όγκος του πρότυπου διαλύματος ίσος με:
11. Η αραίωση υδατικού διαλύματος μονοπρωτικού οξέος \[ΗΑ\] με νερό προκαλεί πάντοτε αύξηση του βαθμού ιοντισμού του \[ΗΑ\].
12. Υδατικό διάλυμα \[Δ1 CH_3COOK\] έχει συγκέντρωση \[2 Μ\] στους \[25^°C\]. Για το οξικό οξύ \[(CH_3COOH)\] δίνεται ότι \[K_a = 2∙10^{−5}\] στην ίδια θερμοκρασία. Το διάλυμα αραιώνεται με εννεαπλάσιο όγκο νερού και προκύπτει διάλυμα \[Δ2\]. Η συγκέντρωση των ιόντων \[OH^−\] \[(σε mol/L)\] που προκύπτουν από τον αυτοϊοντισμό του νερού στο διάλυμα \[Δ2\] είναι ίση με:
13. Έχουμε δύο υδατικά διαλύματα δύο μονοπρωτικών οξέων \[ΗΑ\] και \[ΗΒ\], και τα δύο με συγκέντρωση \[C M\], στην ίδια θερμοκρασία, με το \[ΗΑ\] να είναι ασθενές και το \[ΗΒ\] να είναι ισχυρό οξύ. Τότε για την πλήρη εξουδετέρωση του καθενός από πρότυπο διάλυμα \[C΄ M NaOH\] απαιτείται ίδιος όγκος διαλύματος της βάσης.
14. Ένα διάλυµα µε \[pOH = 10\] είναι πιο όξινο από ένα διάλυµα µε \[pH = 5\] της ίδιας θερµοκρασίας.
15. Στους \[500^οC\] το \[pH\] διαλύματος \[KClO_4 0,1M\] μπορεί να είναι:
16. Η συγκέντρωση ιόντων οξωνίου \[x\] κάθε υδατικού διαλύµατος ασθενούς οξέος συγκέντρωσης \[C\] υπολογίζεται από τη σχέση \[K_a = x^2/C\], όπου \[Κ_a\] η σταθερά ιοντισµού του οξέος.
17. Όλοι οι ηλεκτρολύτες είναι ιοντικές ενώσεις.
18. Τα υδατικά διαλύματα των ασθενών βάσεων \[B1, Β2, B3\] έχουν την ίδια συγκέντρωση και όγκο σε θερμοκρασία \[25^oC\]. Οι σταθερές ιοντισμού είναι αντίστοιχα \[K_{b1} = 10^{-5}, K_{b2} = 10^{-3} και \[K_{b3} = 10^{-4}. Τα διαλύματα ογκομετρούνται με το ίδιο πρότυπο διάλυμα \[HCl\]. Για τις τιμές \[pH\] των εξουδετερωμένων διαλυμάτων ισχύει :
19. ∆ίνεται ότι το \[pH\] τριών υδατικών διαλυμάτων \[ΝΗ_3 (∆1, ∆2 και ∆3)\] έχει τις τιμές 11 - 11,6 - 11,3 αντίστοιχα στους \[25^οC\].Για τις συγκεντρώσεις \[C1, C2 και C3\] αντίστοιχα των τριών διαλυμάτων ισχύει:
20. Αµφιπρωτικές είναι οι χηµικές ουσίες οι οποίες αποδίδουν ή προσλαµβάνουν πρωτόνιο, ανάλογα µε το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται.

    +30

    CONTACT US
    CALL US