MENU

Τεστ Χημείας: Ιοντική Ισορροπία

Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση σε καθεμία από τις ερωτήσεις που ακολουθούν.
Προσοχή:

  1. Θα πρέπει να απαντηθούν όλες οι ερωτήσεις.
  2. Η κάθε ερώτηση έχει μοναδική απάντηση.

Παρακαλούμε συμπληρώστε τα προσωπικά σας στοιχεία:

Επώνυμο
Όνομα
Email
1. Αναμιγνύεται διάλυμα \[ΗΑ 0,1Μ\] με βαθμό ιοντισμού \[α_1\] και διάλυμα \[ΗΑ 0,4Μ\] με βαθμό ιοντισμού \[α_2\] και προκύπτει τελικό διάλυμα \[ΗΑ\] με βαθμό ιοντισμού \[α_3\]. Θα ισχύει ότι:
2. Έχουμε δύο υδατικά διαλύματα δύο μονοπρωτικών οξέων \[ΗΑ\] και \[ΗΒ\], και τα δύο με την ίδια τιμή \[pH = 4\], στην ίδια θερμοκρασία, με το \[ΗΑ\] να είναι ασθενές και το \[ΗΒ\] να είναι ισχυρό οξύ. Τότε για την πλήρη εξουδετέρωση του καθενός από πρότυπο διάλυμα \[C΄ M NaOH\] απαιτείται ίδιος όγκος διαλύματος της βάσης.
3. Κατά την αραίωση υδατικού διαλύματος \[ΝΗ_3\], υπό σταθερή θερμοκρασία, η σταθερά ιοντισμού αυτής:
4. Σύμφωνα με τη θεωρία Brönsted - Lowry, όταν αντιδρά ένα οξύ με μία βάση παράγονται:
5. Ίσοι όγκοι διαλυµάτων \[HCl\] και \[CH_3COOH\] µε την ίδια τιµή \[pH\] στην ίδια θερµοκρασία, απαιτούν τον ίδιο όγκο διαλύµατος \[NaOH\] για την εξουδετέρωσή τους.
6. Ρυθμιστικό διάλυμα μπορεί να προκύψει από την ανάμιξη ίσων όγκων διαλυμάτων \[HCl 0,10 M\] και:
7. Κατά την προσθήκη μικρής ποσότητας \[HCl\] σε ρυθμιστικό διάλυμα \[CH_3COOH - CH_3COONa\] το \[pH\] του διαλύματος δε μεταβάλλεται πρακτικά διότι:
8. Στο καθαρό νερό τα µισά µόρια συµπεριφέρονται ως οξύ και τα άλλα µισά ως βάση.
9. Με βάση το δεδοµένο ότι το \[ΗΝΟ_2\] είναι ισχυρότερο οξύ από το \[HCN\], προκύπτει ότι το \[ΝΟ_2^-\] είναι ισχυρότερη βάση από το \[CN^-\].
10. \[100 mL\] υδατικού διαλύματος ασθενούς οξέος \[ΗΑ\] αραιώνονται με \[9900 mL\] νερού. Ο λόγος των βαθμών ιοντισμού \[α1/α2\] στο αρχικό και στο αραιωμένο διάλυμα (για τα οποία ισχύουν οι προσεγγίσεις) αντίστοιχα είναι:
11. Ο δείκτης \[HΔ\] είναι ασθενές μονοπρωτικό οξύ με \[K_a = 10^{-5}. Η όξινη μορφή του δείκτη έχει κόκκινο χρώμα, ενώ η βασική μορφή έχει κίτρινο χρώμα. Σε διάλυμα \[NH_4CIO 0,1 Μ\] προστίθενται 2 σταγόνες του δείκτη. Αν δίνεται ότι \[K_w = 10^{-14}, K_b (NH_3) = 2∙10^{-5} και K_a (HCIO) = 2∙10^{-8} ,τότε:
12. Υδατικό διάλυμα \[KOH\] συγκέντρωσης \[0,001Μ\] έχει στους \[25^oC\] \[pH\] ίσο με :
13. Ένα υδατικό διάλυμα θερμοκρασίας \[25^ο C\] είναι ουδέτερο όταν:
14. Η συζυγής βάση ενός ανιόντος δε µπορεί να είναι ουδέτερο µόριο.
15. ∆ιάλυμα \[NH_4CN\] ορισμένης συγκέντρωσης έχει στους \[25^ο C pH = 8,5\]. Από το δεδομένο αυτό συμπεραίνουμε ότι για τις σταθερές ιοντισμού \[K_α\], \[K_β\], \[K_α'\], \[K_β'\] των \[ΝΗ_4^+, CN^-, HCN\] και \[ΝΗ_3\] αντίστοιχα, ισχύουν οι σχέσεις:
16. Κάθε ουδέτερο διάλυµα έχει \[pH = 7\].
17. Αν το οξύ \[ΗΑ\] είναι ισχυρότερο από το οξύ \[ΗΒ\], τότε κάθε διάλυµα του οξέος \[ΗΑ\] θα έχει µικρότερο \[pH\] από κάθε διάλυµα του οξέος \[ΗΒ\] της ίδιας θερµοκρασίας.
18. Για να προσδιορίσουμε το τελικό σημείο της ογκομέτρησης αραιού διαλύματος ασθενούς βάσης, για την οποία \[pKb = 4,8\], με πρότυπο διάλυμα \[ΗCl 0,1M\] μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον δείκτη που έχει \[pKa\] ίση με:
19. Υδατικό διάλυμα \[HClO_4\] έχει συγκέντρωση \[10^{-4 }Μ\] και θερμοκρασία \[25^oC\]. Αν το διάλυμα ψυχθεί στους \[15^οC\]:το \[pΟH\] του διαλύματος :
20. Ο λόγος της τιμής της σταθεράς ισορροπίας προς την τιμή της σταθεράς ιοντισμού της αμμωνίας, σε υδατικά διαλύματα είναι ίσος με:

    +30

    CONTACT US
    CALL US